Algemeen

De centrale keuken van VitaS kreeg in 2023 een groene upgrade. Met de deskundige hulp van Claes Machines kunnen de bereide maaltijden veel efficiënter verpakt worden, met positief effect op onze natuur.

In de portioneerkeuken van VitaS Catering zijn de keukenmedewerkers elke dag druk in de weer om verse maaltijden voor onze 5 woonzorgcampussen te maken én verpakken. In een handomdraai vullen en verpakken ze maaltijdbakjes, gemaakt van polypropyleen. Maar dat was ooit anders.

De maaltijden werden vroeger verpakt in zware porseleinen kommen. Die werden vervolgens in de maaltijdkarren geladen en naar onze 5 woonzorgcampussen getransporteerd. De vieze kommen van de vorige dag laadde de chauffeur tijdens hetzelfde transport weer in. Tot slot kregen de kommen een afwasbeurt in onze keuken en begon de cirkel opnieuw.

Dat moest efficiënter én duurzamer, vonden wij. Zo maakte het porselein plaats voor bakjes van PP-materiaal, een deels gerecycleerd materiaal dat na gebruik ook verder gerecycleerd kan worden, tot zelfs tuinmeubelen. Met gespecialiseerde machines sluiten we de bakjes grondig af, zodat bacteriën zich niet in de maaltijden kunnen nestelen en we een langere houdbaarheid kunnen verzekeren. Tot slot nam het waterverbruik en het gebruik van vervuilende detergent een spectaculaire duik. Zo dragen we ons steentje bij aan het milieu.

Ook onze medewerkers kunnen profiteren van positieve effecten na de veranderingen in de portioneerkeuken. Zij zijn nu sneller klaar met hun werk, doordat er geen afwas meer op hen staat te wachten aan het einde van hun dag. De keukenmedewerkers kunnen bovendien veel ergonomischer werken, want zo’n maaltijdkar vol porseleinen kommen woog al snel meer dan 100 kilogram. Een volle maaltijdkar weegt nu ongeveer 30 kilogram, een heel verschil met voorheen. Zo start VitaS Catering het nieuwe jaar alvast heel erg goed!